Projekt "Bazylianie prowincji litewskiej w latach 1617-1839"

Uniwersytet w Siedlcach

Narodowe Centrum Nauki
Uniwersytet w Siedlcach
  • Polski
  • English (UK)
  • O projekcie
  • Aktualności
  • Zespół badawczy
  • Dziedzictwo/Klasztory
  • Indeks bazylianów
  • Kontakt
    • Deklaracja dostępności

Dorota Wereda jest autorką tekstu prezentującego aktywność edukacyjną bazylianów prowincji litewskiej

Wereda Dorota, Aktywność edukacyjna bazylianów prowincji litewskiej, w: Nauka i ludzie nauki w Polsce nowożytnej, red. Wojciech Zawadzki, 2023, Warszawa, Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, s.153-184, ISBN 9788382813913

nauka i ludzie nauki w polsce nowozytnej
Link do
Książki

Konferencja „Religie i ideologie w rosyjskiej przestrzeni imperialnej (1689–2024)”

Dr hab. Irena Wodzianowska podczas konferencji na temat „Religie i ideologie w rosyjskiej przestrzeni imperialnej (1689–2024)” zorganizowanej w dniach 26–27 września 2024 r. na Uniwersytecie Papieskim Jana Pawła II w Krakowie przez zespół do Badań Porównawczych nad Imperializmem Rosyjskim Instytutu Historii Polskiej Akademii Nauk pod kierownictwem Pana Profesora Andrzeja Nowaka i Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie przedstawiła referat na temat: „O. Eliasz Andruszkiewicz i  towarzysze zesłania Polityka caratu wobec bazylianów”. 

okladka_wsch_rocz_hum21
Link do
Programu
 
logo konf relig i ideologie


Dorota Wereda i Dzianis Liseichykau opublikowali artykuły w „Wschodnim Roczniku Humanistycznym” w tomie tematycznym "Oblicza Wschodu. Kościoły Wschodnie w epoce nowożytnej – historia i perspektywy badawcze".



okladka_wsch_rocz_hum21
Link do
Tomu

Dr Dzianis Liseichykau był gościem podkastu popularyzującego tematykę historyczną „Так склалася гістарычна”, w którym opowiedział o dziejach zakonu bazylianów i zaprezentował projekt



spotkani porfiri pidruczyn
Link do
podcastu

Ina Kažuro jest współautorką artykułu nt. Kultura jedzenia i dieta bazylianów prowincji litewskiej opublikowanego w „Kwartalniku Historii Kultury Materialnej”

Artykuł przedstawia zwyczaje żywieniowe i dietę zakonników, należącego do prowincji litewskiej, klasztoru Świętej Trójcy w Wilnie. Ustalono, jakie reguły określały te zwyczaje i w jakim stopniu były one przez mnichów przestrzegane, z jakich artykułów spożywczych składał się jadłospis wspólnoty i jakie były źródła pozyskiwania produktów. Porównanie z lwowskim klasztorem bazylianów, reprezentującym prowincję Koronną (Ruską) zakonu, pozwala lepiej zrozumieć specyfikę kultury jedzenia bazylianów. O jej swoistości w znacznej mierze przesądziła rezygnacja ze starożytnej monastycznej tradycji niespożywania mięsa. Inne cechy zostały zdeterminowane przez monastycyzm potrydencki i ówczesne czynniki społeczno-ekonomiczne społeczeństwa.

spotkani porfiri pidruczyn
Link do
artykułu

  1. Spotkaniu z historykiem zakonu o. Porfirym Pidrucznym
  2. Międzynarodowa konferencja w Kownie
  3. Kolekcja unii
  4. Odsłonięcie tablicy pamiątkowej

Strona 3 z 9

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Projekt "Bazylianie prowincji litewskiej w latach 1617-1839"

Uniwersytet w Siedlcach
ul. Konarskiego 2
08-110 Siedlce

Deklaracja dostępności

Copyright © 2021-2025. All rights reserved.