Projekt "Bazylianie prowincji litewskiej w latach 1617-1839"
Uniwersytet w Siedlcach
Narodowe Centrum Nauki
Uniwersytet w Siedlcach
O projekcie
Aktualności
Zespół badawczy
Dziedzictwo/Klasztory
Indeks bazylianów
Kontakt
Deklaracja dostępności
Dorota Wereda jest autorką tekstu prezentującego aktywność edukacyjną bazylianów prowincji litewskiej
Wereda Dorota, Aktywność edukacyjna bazylianów prowincji litewskiej, w: Nauka i ludzie nauki w Polsce nowożytnej, red. Wojciech Zawadzki, 2023, Warszawa, Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, s.153-184, ISBN 9788382813913
Link do
Książki
Konferencja „Religie i ideologie w rosyjskiej przestrzeni imperialnej (1689–2024)”
Dr hab. Irena Wodzianowska podczas konferencji na temat „Religie i ideologie w rosyjskiej przestrzeni imperialnej (1689–2024)” zorganizowanej w dniach 26–27 września 2024 r. na Uniwersytecie Papieskim Jana Pawła II w Krakowie przez zespół do Badań Porównawczych nad Imperializmem Rosyjskim Instytutu Historii Polskiej Akademii Nauk pod kierownictwem Pana Profesora Andrzeja Nowaka i Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie przedstawiła referat na temat: „O. Eliasz Andruszkiewicz i towarzysze zesłania Polityka caratu wobec bazylianów”.
Link do
Programu
Dorota Wereda i Dzianis Liseichykau opublikowali artykuły w „Wschodnim Roczniku Humanistycznym” w tomie tematycznym "Oblicza Wschodu. Kościoły Wschodnie w epoce nowożytnej – historia i perspektywy badawcze".
Link do
Tomu
Dr Dzianis Liseichykau był gościem podkastu popularyzującego tematykę historyczną „Так склалася гістарычна”, w którym opowiedział o dziejach zakonu bazylianów i zaprezentował projekt
Link do
podcastu
Ina Kažuro jest współautorką artykułu nt. Kultura jedzenia i dieta bazylianów prowincji litewskiej opublikowanego w „Kwartalniku Historii Kultury Materialnej”
Artykuł przedstawia zwyczaje żywieniowe i dietę zakonników, należącego do prowincji litewskiej, klasztoru Świętej Trójcy w Wilnie. Ustalono, jakie reguły określały te zwyczaje i w jakim stopniu były one przez mnichów przestrzegane, z jakich artykułów spożywczych składał się jadłospis wspólnoty i jakie były źródła pozyskiwania produktów. Porównanie z lwowskim klasztorem bazylianów, reprezentującym prowincję Koronną (Ruską) zakonu, pozwala lepiej zrozumieć specyfikę kultury jedzenia bazylianów. O jej swoistości w znacznej mierze przesądziła rezygnacja ze starożytnej monastycznej tradycji niespożywania mięsa. Inne cechy zostały zdeterminowane przez monastycyzm potrydencki i ówczesne czynniki społeczno-ekonomiczne społeczeństwa.
Link do
artykułu
Spotkaniu z historykiem zakonu o. Porfirym Pidrucznym
Międzynarodowa konferencja w Kownie
Kolekcja unii
Odsłonięcie tablicy pamiątkowej
Strona 3 z 9
1
2
3
4
5
6
7
8
9